Program för Skolchefskonferensen 22-23 maj 2025

Tema: Styrning – i en föränderlig tid

Konferensen fokuserar på styrning och ledning i statliga, kommunala och privata miljöer. Detta speglat i dagens samhälle och dess värdesystem.
Här hittar du programmet som pdf.

Pris: Föreningen subventionerar programmet och kan därför erbjuda priset 3 900 kr för medlemmar (exklusive boende & resa). Priset för icke medlemmar är 4 500 kr (exklusive boende & resa), moms tillkommer på båda priserna. Medlemsskap kostar 800 kr/år (ingen moms på medlemsavgiften).

Plats: Klara konferens/Kapitel 8, Klarabergsviadukten 90 i Stockholm.

Observera att föreningens årsmöte genomförs i anslutning till sista punkten dag 2, den 23 maj kl. 12.30.

Anmäl dig till: skolchefsforeningen@gmail.com eller via nedanstående formulär.

Anmälningsformulär

Programmet, dag 1 (22 maj 2025)

11.45 Mingellunch serveras

12.45 Konferensen öppnas av Åsa Lundkvist, ordförande

13.00–14.00 Talare samt innehåll presenteras inom kort
Fastställs i januari 2025.

14.05–14.50 Skolforskningsinstitutet – för undervisning på vetenskaplig grund
Vad gör Skolforskningsinstitutet för att bidra till att utformningen av att undervisningen i förskolan och skolan bedrivs på vetenskaplig grund? Skolforskningsinstitutet berättar om hur sammanställningar av forskningsresultat bidrar till förskolans och skolans möjlighet att planera, genomföra och utvärdera undervisning, och hur institutet finansierar praktiknära forskning som möter behov, utmaningar och frågeställningar som verksamma i skolväsendet har.
Christina Månberg, direktör Skolforskningsinstitutet

14.50–15.15 Kaffe

15.15–16.00 Att styra och leda i komplexitet
Föreläsningen ger en introduktion till vad styrning och ledning betyder utifrån en systemsyn. Det finns olika typer av system och framför allt kommer komplexitet och komplexa system att beröras eftersom offentlig sektor har att hantera komplexa samhällsutmaningar och ofta via stora och komplexa organisationer. Det handlar bland annat om att gå mera mot effektstyrning.
Lennart Wittberg, författare och föreläsare.

16.00 Paus i 15 minuter

16.15–17.00 Varför växer administrationen – och vad kan vi göra åt det?
Med utgångspunkt boken “Administration i offentlig sektor: Om expansion, elevering och mittokrati” diskuterar Johan Alvehus vad en god administration handlar om, vilka drivkrafter som ligger bakom administrativ expansion och hur eleverad administration leder till maktförskjutning i organisationer. Han kommer också in på en rad konkreta förslag kring hur administration kan organiseras.
Johan Alvehus, professor i tjänstevetenskap vid Lunds universitet.

18.00 Båtresa inklusive middag ombord
Båten M/S Waxholm III är förtöjd vid kajplats 9, Nybrokajen. Båten avgår 18.15 och är tillbaka i Stockholm cirka 22.00. Ombordstigning sker från 18.00.

Programmet, dag 2 (23 maj 2025)

08.00-08.15 Slät kopp kaffe serveras

08.15-09.00 Sveriges demografiska utveckling
Hur påverkar flyttningar, invandring, och barnafödande svensk demografi och Sveriges skolor? I föreläsningen presenteras demografiska trender i Sverige de senaste 10 åren med särskilt fokus på hur de påverkat befolkningen i yngre åldrar. Jag reflekterar även i hur dessa trender kommer på verka antalet personer i skolåldrar i den nära framtiden. Jag fokuserar särskilt på nedgången i barnafödande, samt stora förändringar i internationell migration, och vad man kan tro kring om hur långvariga dessa förändringar kommer vara. Jag gör även en jämförelse mellan Sverige och andra höginkomstländer.
Martin Kolk, docent i demografi vid Stockholms universitet och institutet för framtidsstudier.

09.00 Paus i 15 minuter

09.15-10.00 Varför ska vi bry oss om chefers organisatoriska förutsättningar?
Att vara chef i skolan är ett meningsfullt och roligt arbete. Det är också ett arbete där man behöver navigera i ett mycket komplext styrlandskap, där många aktörer och funktioner har ett finger med i spelet. Under föreläsningen tittar vi närmare på hur en organisation bör se ut för att det ska fungera att ta ansvar för personal, budget och verksamhet.
Lisa Björk, docent i arbetsvetenskap.

10.00- 10.25 Kaffe

10.25-11.10 Demokratin och kunskapen i postsanningens tid
Demokratin befinner sig på tillbakagång. Under det senaste decenniet har demokratin försvagats i ett antal länder världen över, en process statsvetare kallar autokratisering. Under samma tid har ett nytt medielandskap växt fram med en stor spridning av opålitlig information och politisk propaganda.  Hur hänger de två kriserna samman? Föreläsningen reder ut sambandet mellan kunskapen och demokratin och granskar hur den nya tidens propaganda används för att underminera det demokratiska samhället.
Åsa Wikforss, professor i filosofi och ledamot i Svenska akademin.

11.10 Paus i 15 minuter

11.25-12.15 Protestantismens anda i världens mest sekulära land
Sverige ser sig som sekulärt och rationellt. Det stämmer delvis, men landet präglas också av kristet och protestantiskt arv. Ur detta springer en säregen syn på tro, hopp och kärlek, där stränghet och konformism varvas med tillit och individualism.
Katarina Barrling, docent i statskunskap vid Uppsala universitet, fri skribent och konsult.

12.15 Avslutning och framåtblick, Åsa Lundkvist, föreningens ordförande

12.30 Lunch/årsmöte för medlemmar

Tack för den här gången!

Anmälningsformulär Skolchefskonferensen 2025

Anmälningsformulär

Du kan avboka fram till 60 dagar före konferensstart, om så sker återbetalas fakturerad deltagaravgift minus en administrativ avgift på 500 kr. Avbokas platsen senare än 60 dagar före konferensstart sker ingen återbetalning.