Introduktion & Högre seminariE
Utbildningar för skolchefer
Från hösten 2025 förändrar vi föreningens utbildningar. Våra utbildningar ska bidra till att skapa en sammanhållen ledning på huvudmannanivå och stark uppslutning kring svensk skola. Vi har även kompletterat med fler utbildningsledare med bred erfarenhet inom utbildningsområdet, alla kursledare finns presenterade längre ner.
Introducerande utbildning
Styrning och ledning på huvudmannanivå av förskola och skola – en professionsbaserad utbildning för skolchefer och andra chefer på huvudmannanivå
Utbildningen belyser centrala kunskapsområden som är avgörande för att förstå de villkor och den dynamik som präglar styrning och ledning inom och mellan olika nivåer i hela skolans organisation – den så kallade styrkedjan. Den syftar till att stärka chefer på huvudmannanivå i deras förmåga att leda, utveckla och styra skolverksamheten, med särskilt fokus på ansvar, mandat, uppdrag och rollfördelning.
Högre seminarieserie
Konsten att styra och leda på huvudmannanivå – en professionsbaserad utforskande utbildningsserie
Denna utbildning ger utrymme att fördjupa sig i aktuella och angelägna ledningsfrågor, utmaningar och möjligheter. Den erbjuder ett professionellt forum för erfarna skolchefer där erfarenheter, aktuell policy och forskning möts och bearbetas. Utbildningen har en tydlig akademisk karaktär, vilket innebär att olika aktuella och relevanta teman belyses genom litteraturstudier, policydokument och reflekterande erfarenhetsutbyten.
För att delta ser vi gärna att du är verksam som skolchef eller chef på huvudmannanivå. Utbildningens innehåll ligger i linje med den statliga skolchefsutbildningen, men har en tydligare processinriktning och är anpassad till de strategiska utmaningar som huvudmän möter i sin vardag. Utbildningen passar väl att gå innan den statliga skolchefsutbildningen. Utbildningen leds av två akademiskt välmeriterade kursledare med särskild kompetens inom utbildningsledning. I utbildningen så ingår även föreläsningar med inbjudna forskare och andra nyckelpersoner inom utbildningsledning.
Våra kursledare

Jenny Madestam, docent i statsvetenskap, lektor i offentlig förvaltning, vid Södertörns Högskola. Jenny har forskat om offentligt och politiskt ledarskap, bland annat kopplat till skolans värld. Många års erfarenhet av undervisning i ämnen som statsvetenskap och offentlig förvaltning. Anlitas ofta som politisk kommentator och föreläsare.

Stephan Rapp, är senior professor i pedagogik med inriktning mot pedagogiskt ledarskap vid Linnéuniversitetet, där han även varit utbildningschef för det statliga rektorsprogrammet. Stephan är legitimerad lärare och har en bakgrund bland annat som lärare, rektor, skolchef, kommunchef och utbildningsdirektör. Han har vidare varit vd och akademisk ledare vid Högskolan för lärande och kommunikation, Jönköping University.

Niclas Rönnström, docent i pedagogik vid Institutionen för pedagogik och didaktik, Stockholms universitet. Niclas leder forskargruppen SOUL (Skolors organisering utveckling och ledning) och är initiativtagare till Stockholms universitets forskarnätverk för skolutveckling där forskare från olika discipliner sedan 2019 samverkar kring skolutveckling som gemensam angelägenhet.

Lars Svedberg, docent i pedagogik, legitimerad psykolog och legitimerad lärare i matematik och fysik. Han har en gedigen erfarenhet av lärarutbildning, rektorsutbildning, utbildning av förvaltningschefer och politiska nämnder samt annan kompetens- och ledarutveckling inom offentlig, ideell och privat sektor. Hans forskning fokuserar på ledarskap och organisationsprocesser utifrån ett socialpsykologiskt perspektiv.

Helene Ärlestig, professor i utbildningsledarskap vid Centrum för skolledarutveckling, Umeå universitet. Hennes forskning rör ledarskap och styrning i skolorganisation med fokus på bl.a. pedagogiskt ledarskap, organisationskommunikation och skolans kvalitet. Hon har under många år varit intresserad av komparativ forskning och är aktiv i flera nationella nätverk som Internation Successful School Principal Project (ISSPP) och Nordlead.